Нова трансмисия и нов турбо-мотор от Kia


23.02.2015


Нова трансмисия и нов турбо-мотор от Kia


На автомобилното изложение в Женева Kia ще представи нова автоматична трансмисия и нов 1.0-литров турбо-мотор. Те ще бъдат сложени на нова модификация на хечбека и комбито cee’d, чиито дебют ще бъде на изложбата в Швейцария.


За корейската марка това е първата скоростна кутия със 7-степенна трансмисия с два съединителя DCT. Тя е направена в изследователския център в Намянг (Южна Корея) и чрез нея динамиката се подобрява с близо 5% при ускорение от 0 до 100 км/ч, а разхода намалява с до 7%. DCT-трансмисията на Kia може да предава максимален въртящ момент до 300 Нм, така характеристиките ѝ надминават настоящата 6-степенна автоматична скоростна кутия, използвана до сега. Новата автоматична трансмисия разчита на два съединителя и сух картер, като предусеща следващата предавка, която шофьорът иска да използва, независимо дали тя е по-висока или по-ниска. 7-степенната DCT ще се комбинира с модернизирания дизелов двигател с обем 1.6 литра. Мощността му при новата версия на cee’d ще се увеличи от 128 на 133 к.с., а максималният въртящ момент от 265 на 285 Нм.


Едно-литровият мотор, който също е разработен в Южна Корея, развива 120 к.с. и 172 Нм. Двигателят е оборудван с модернизирани система за охлаждане и изпускателен колектор, като е направен така, че да работи заедно с 6-степенна механична скоростна кутия.