Гуми на бъдещето


09.03.2015


Гуми на бъдещето


Компанията Goodyear представи нов вид гуми на автосалона в Женева, които могат да зареждат акумулаторите на електромобилите и да се адаптират самостоятелно към различните видове настилка на пътя.


Производителят показа два концептуални модела, като ги определи като „гуми на бъдещето”. Единият е BH-03, който има специално покритие и когато колата се движи, то може да зарежда акумулаторите на електромобилите. Това е възможно благодарение на термоелектрически влакна, разположени в протектора, които реагират на нагряването по време на движение и с помощта на пиезо-електрически материал променят формата на гумите и помагат за зареждането на акумулаторите.


Не е ясно какво количество електроенергия може да направи един комплект гуми. Служител в компанията увери, че след време използването на тези гуми ще помогне на собствениците на електромобили да не се притесняват, че зарядът в техните машини няма да им стигне.


Другият вид гуми е наречен Triple Tube и бе показан на концептуалния Lexus LF-SA. Те се състоят от три камери, компресор и протектор с различен рисунък, чрез които гумата се адаптира сама към пътното покритие. Поставените в нея датчици позволяват на компресора да увеличи налягането в различните камери и да подобри сцеплението при висока скорост или да намали съпротивлението при търкане.


Goodyear заяви, че все още не може да се говори за серийно производство моделите. Те просто искат да покажат възможностите на използваните високи технологии в тази област.