Mercedes избра Maybach GLS за флагман в SUV класа


21.11.2019


От Daimler добавят Mercedes-Maybach GLS към своето портфолио, за да привлекат богати клиенти от САЩ и Китай. Mercedes-Maybach GLS ще бъде пуснат в продажба през втората половина на следващата година, заявиха от Daimler в прессъобщение. Новият Maybach е базиран на новата трета генерация GLS платформа.

Ултралуксозните SUV, които често споделят платформа с много по-евтини превозни средства, са изключително изгодни за автомобилните производители.

Глобалняит пазар на суперлуксозни SUV е нарастнал с около 7,500 миналата година и се очаква да нарастне до над 20 000 към 2023 година според AutoForecast Solutions. Около 75% от тези автомобили ще бъдат продадени в САЩ и Китай. Изпълнителният директор на Daimler за Китай, Хубертус Троска споделя, че Китай е най-големият пазар за Mercedes-Maybach.

Maybach GLS отразява тенденциите в пазара на луксозните седани, които намаляват популярността си, докато в същото време автомобили от клас SUV се радват на все по-голямо търсене, заяви Ед Ким, анализатор от AutoPacific.


“Доскоро пословичният голям черен седан беше сигурен знак за успех и престиж, но днес SUV засенчиха седаните сред търсещите луксозни превозни средства” казва още Ким като добавя “GLS на Maybach трябва лесно да спечели аудитории от по-млади знаменитости и не толкова младио олигарси."


Голяма мощ

Maybach GLS се задвижва от специално разработен V8 агрегат с 558 консксили. Двигателят е комбиниран с 48-волт

ова електрическа система сдвоена с интегиран стартов генератор, познат като EQ Boost, който може да добави до 21 к.с. към мощността за кратки периоди от време. Maybach GLS може да ускори от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди и да достигне максимална скорост от 250 км/ч., казват от Daimler.

Новият модел разполага с E-Active Body Control, система за окачване, разработена от Mercedes-Benz и задвижвана отчасти от 48-волтовата бордова електрическа сстема.


Технологията комбинира хидропневматично активно окачване със системата за въздушно окачване на Mercedes Airmatic и позволява да се контролират индивидуално твърдостта на пружината и амортисьорите при всяко колело, противодействайки при преобръщане на каросерията и клатене, заявява немският автопроизводител.


Луксозен стайлинг

Външните акценти вклюват ексклузивната решетка на Maybach с вертикални жалузи, подвижната звезда на Mercedes-Benz на предния капак (за пъви път в клас SUV при Mercedes), хромирани елементи в тапицерията и прибиращи се бордове за движение на Maybach.

 

Таблото за управление на Maybach GLS е оборудвано с двйни 12,3-инчови дисплеи, разположени зад непрекъсната стъклена повърхност, и образувайки голям свободно стоящ екран.

Моделът се предлага като петместен или четириместен, като всички седалки са електрически регулируеми, отопляеми, вентилирани и оборудвани с опция масаж.

Mercedes-Maybach GLS600 2020 Интериор

Отзад са разположени два 11,6 инчови сензорни екрана, заедно с безжични слушалки и 7-инчов таблет, работещ с новата мултимедийна система на Mercedes, Mercedes User Experience.


Mercdes-Maybach GLS ще се произвежда в американската фабрика на Mercedes във Ванс, Алабама, споделят от Daimler.  В същата фабрика се създават GLS, GLE и GLE Coupe, а също и C класата за северноамериканския пазар.

През 2012 г. Daimler спря да прави емблематичните дълги лимузини на Maybach, след като превозните средства, които бяха базирани на уникален дизайн и струваха около 380 000 долара, не получиха очаквания интерес.

По това време превозните средства на Maybach се продават като отделна марка от Mercedes-Benz. Сред собствениците бяха олигарси, рап звезди и рояли, включително Роман Абрамович, музикантът Jay-Z и испанският крал Хуан Карлос.

Когато през 2014 г. беше лансирана съвместната марка Mercedes-Maybach, Ола Калениус, тогава изпълнителен директор на Mercedes-Benz, отговарящ за маркетинга и продажбите, заяви, че се очаква марката да се продава добре в Китай, САЩ, Русия и Япония.


По време на автомобилното изложение в Шанхай тази година, Троска от Daimler заяви, че търсенето на Maybach е над 600 бройки месечно в Китай.


 

Източник: https://europe.autonews.com/       Превел от английски: Веселин Пеев