Как да направим дезинфекиця на автомобил за да се предпазим от Коронавирус?

В тази статия ще ви представим някои съвети за това как може да направите нъжната дезинфекция на автомобил си за да се предпазите от Коронавирус

Може да не ви се вярва, но по волана на автомобила средно има 9 пъти повече микроби, отколкото по чинията на обществена тоалетна! Отделно микроорганизми се въдят и по скоростния лост, по седалките, по повърхността на таблото, както и по екрана на инфоразвлекателната система и по различните бутони и други превключватели. Към това се добавя и близостта на пътуващите, което увеличава опасността от предаване на бацили по въздушно-капков път. Всичко това са идеални предпоставки за разпространението на новия Coronavirus Sars Cov 2. И дори ако пътувате сами в автомобила, пак има риск от заразяване заради контакта с едни и същи повърхности – защото според изследвания на университетите Грайфсвалд и Бохум щамовете на коронавирус оцелявали по няколко дни, а понякога и цяла седмица върху различни повърхности.

предпазване нот коронавирус в автомобила

Как да се предпазим от Covid-19?

 Внимавайте за хигиената в автомобила! Не оставяйте използвани носни кърпи в купето. Това не само изглежда гнусно, но и е прекрасен „развъдник“ за всякакъв тип болести. Почиствайте редовно всички части по кокпита, с които има интензивен контакт – волан, скоростен лост, дръжки, тъчскрийнове. За защита от коронавируса по данни на Федералната служба за здравна информация (BZgA) обикновените домакински препарати са напълно достатъчни. Антибактериални почистващи средства и т.нар. „мокри кърпички“ от супермаркета нямат съществени предимства.

почистване интериор автомобил

Дезинфекциращите препарати не са заместител на почистването

 За да бъдете максимално сигурни, дезинфекцирайте отделните части. Особено ако принадлежите към рискова група (стари, болни) или имате съмнения, че в автомобила е пътувал заразен човек. Важно е да се знае, че дезинфекциращите средства не премахват мръсотията и не са заместител на почистването. Освен това в автомобила не бива да се използват прекалено агресивни почистващи средства, тъй като те могат да увредят повърхностите в кокпита. За волана и скоростния лост не използвайте препарат за кокпит, тъй като той ги прави хлъзгавиПочиствайте всички места, които докосвате с ръце! И най-важното – мийте си ръцете!

Внимавайте с режима за рециркулация на въздуха

 

 Друг начин за дезинфекция на автомобил е почистването на климатичната система.Климатикът също може да играе роля: „Ако климатикът засмуква само свеж въздух, няма проблем. Но в режим на рециркулация положението с причинителите на болести изглежда по съвсем друг начин. Тогава повторно преминаващият въздух може да увеличи риска (бел. ред. – от заболяване)“, обяснява д-р Ернст Табори, ръководител и медицински директор на Германския консултативен център по хигиена. С други думи, ако спътникът ви в колата кашля, е ОК да включите приток на външен въздух, но не и рециркулацията.

Зареждане и профилактика на автоклиматици

В климатичната инсталация се „загнездяват“ бактерии

 Дори независимо от моментната ситуация с коронавируса, не пропускайте да сменяте регулярно филтъра на купето (поне един път годишно или според предписанието на производителя). В противен случай там се натрупват бактерии, които заразяват въздуха. Освен това могат да причинят неприятна миризма. Китайският автомобилен производител Geely дори наскоро стартира атрактивна рекламна акция – в рамките на 20 дни инженерите на компанията били разработили специален филтър за купе с активен въглен, който е част от система, генерираща йони с позитивен заряд, „убиващи“ до 95 процента от вирусите, бактериите и гъбичките. В автосервизи “Аутомол” предлагаме услугата почистване на автоклиматици като за целта използваме специално разработените продукти на Bardahl

 

Източник : www.autobild.bg

По статията работи : Божидар Чернаев

Препоръчваме Ви да разгледате също:

Шпионски снимки на новата S-ClassШпионски снимки ни показват новата S-класа 2020 без камуфлаж